FB_PIXEL
A leggyakoribb, látást rontó szembetegségek
2019. 06. 04.

Szürkehályog, zöldhályog, diabetikus retinopátia. Melyek a leggyakoribb látást rontó szembetegségek?

Szürke hályog

Szürkehályogról beszélünk, ha a szemlencse fokozatosan átlátszatlanná válik.
Ez egy folyamat eredménye és többféle tényező okozhatja, mint pl. sugárzás, betegségek, vagy akár némely gyógyszer, sérülés, áramütés, de lehet örökletes is. A legtöbb embernél nagyon hosszú idő alatt, fokozatosan alakul ki a szürkehályog. Nagyrészük nem is tud róla, amíg a szemorvos nem mondja. Hályog kialakulásának jelei közé tartozik a nehezebb éjszakai vezetés, a fényes holdudvarok a lámpák körül, homályos kép olvasáskor és a kisebb számok nehézkes felismerése pl. tv-n.

A katarakta általában mind a két szemen egyaránt jelentkezik, esetleg különböző mértékben.A 65 év felettieknél gyakran jelennek meg a tünetei, ezért is fontos a rendszeres szemvizsgálat.Kezelés nélkül vakságot okozhat. A vakság megelőzhető, ha a kataraktát idejében észlelik, és szükség szerint sebészeti úton eltávolítják.Az esetek nagy részében a hályog eltávolítása után a látás jobb lesz, mint előtte. A legtöbb beteg beültetett lencsét kap a műtét során. Ez egy műanyag lencse, mely helyettesíti a saját elhomályosult szemlencsét. Emellett azonban a pácienseknek szüksége van szemüvegre, esetleg kontaktlencsére. Tünetei: a homályos, ködös látás, foltok a szem előtt, kettős látás, és a fényekre való növekvő érzékenység.

A szemvizsgálat kimutatja a szemlencse minden változását. A szemorvos vagy az optometrista berendezéseivel már a látási panaszok kialakulása előtt észlelhetőek a szürkehályog első jelei. A műtét akkor válik esedékessé, amikor a páciens mindennapi életéhez látása már nem megfelelő. A szemész segít a döntés meghozásában. A szürkehályog eltávolítása manapság viszonylag egyszerű művelet. 


Glaukóma (zöldhályog)

A glaukóma olyan szembetegség, amelyet a szem belsejében levő túl nagy nyomás okoz.
Ez a nyomás tönkreteszi a látóideget felépítő idegpályákat. Ez a betegség általában fájdalommentes és észre sem vehető, míg egy szemorvos fel nem ismeri. Mivel a legtöbb esetben nincsenek feltűnő jelei, a beteg tulajdonképpen nincs is tudatában, hogy zöldhályoga van. Ahogy az idegsejtek egyre károsodnak, a látómező bizonyos részein nem látjuk a tárgyakat többé.

Ez akár odáig romolhat, hogy kizárólag a látómező középső részén látunk, vagy bekövetkezik a teljes vakság. Minél tovább halogatjuk a kezelést, annál nagyobb lehet a károsodás. Ha egyszer a romlás kialakult, nem lehet visszafordítani, bár a további károsodás megelőzhető. Gyakran nem vagyunk tudatában annak, hogy kialakult a glaukóma, mígnem már túl késő. Előfordul, hogy amíg súlyos károsodás nem lép fel, nincsenek tünetek. A szem magas nyomása okozhat homályos látást, színes gyűrűket fények körül, a periférikus látás elvesztését, vörösödést, és fájdalmat a szemben.A glaukóma diagnosztizálásához a szemész megvizsgálja a szemfenéken az idegrostokat, a szem csatorna rendszerét, megméri a szem belső nyomását egy tonométernek nevezett speciális műszerrel, és gyakran a látóteret is ellenőrzi. Ezek a tesztek egyszerűek és fájdalommentesek.A glaukómát elsősorban szemcseppekkel, és gyógyszerekkel kezelik.

A glaukóma nem megelőzhető. Kezelésére a korai felderítés, és kezelés a legjobb megoldás.A negyven év felettieknél jóval gyakoribb glaukóma kialakulása, mint a fiataloknál. A glaukóma örökölhető is. A negyven felettiek, valamint azok, akiknek a családjában volt már glaukóma, fokozottan veszélyeztetettek, ezért ajánlatos rendszeresen szemészeti vizsgálatot végeztetniük.

 

Diabetikus retinopátia (cukorbetegségből eredő retinakárosodás)

A cukorbetegség által okozott szövődmények közül a szemkárosodástól tartunk a legjobban.
A legtöbb ember nem is tudja, hogy szeme állapota romlott, míg szemvizsgálatot nem végeztet. A rutin szemvizsgálatok általában kimutatják a retina károsodását. Aki cukorbetegségben szenved, nagyon fontos, hogy rendszeresen vizsgáltassa a szemét, akkor is, ha nincs látási zavara, illetve általában is fontos a rendszeres szemvizsgálat, hiszen sokszor egy szemfenék ellenőrzésnél azelőtt derül ki a kóros vércukorszint, mint hogy bármilyen tünetet észlelt volna. Ezek az elváltozások tünet- és fájdalommentesen alakulnak ki.

A legtöbb beteg nem is tudja magáról, hogy gond van, csak amikor már késő. Cukorbetegeknek fontos a rendszeres szemvizsgálat a retina ereinek megfigyelése miatt. A lézeres sebészet lehetőséget ad a diabetikus retinopátia kezelésére. Lézerrel megállítható a vérzés. Minden diabéteszesnek ajánlott évente legalább egyszeri szemvizsgálat. Becslések szerint körülbelül a népesség 2.5%-a cukorbeteg. Közülük majdnem minden harmadik látási zavarral küzd, azzal az állapottal, amit diabetikus retinopátiának nevezünk. Az állapot korai szakaszban történő diagnosztizálásában az optometristák alapvető szerepet játszhatnak, amikor a pácienst szakorvoshoz irányítják. 

  • A szem változásai a cukorbetegség során:

A diabétesz a szem fókuszát időnként megváltoztatja, illetve naponta történő látás ingadozást eredményez. Az optometristák e jellegzetesség alapján rendszerint cukorbetegségre gyanakszanak. A probléma enyhül, ha megfelelő kezeléssel a vércukorszintet beállítja az orvos. 

Makuláris elváltozás (a sárgafolt elváltozása)

Az 50 év felettiek megvakulásának egyik legfőbb oka a makuláris elváltozás.
Bár ettől a legtöbb ember nem veszti el a látását, de mindennapi feladataik elvégzésében akadályozó tényező lehet. Ez az elváltozás a retina középső részét (a makulát) roncsolja. Az ideghártyának ez a része biztosítja az éleslátást. A makuláris elváltozás csak a periférikus látást hagyja meg számunkra. Jelenleg nincs rá biztos gyógymód, de néhány fajtája lézerrel javítható, és gyógyszeres kezeléssel is jó eredményeket értek el. Más típusai sebészeti úton gyógyíthatók, ami mérsékli a látásvesztést. 

  • Mennyire gyakori a betegség?

Legfőképpen az idősebbeknél jelentkezik: a 40 felettiek 4 %-ánál, az 50 felettiek 9 %-ánál, a 65 felettiek 23 %-ánál, a 80 felettiek 31 %-ánál. Férfiaknál és nőknél egyaránt kialakulhat. A vakulások 45, a komoly látásvesztések közel 70 százalékáért az öregkori makula degeneráció felelős a hetven év felettieknél.

  • Mit tegyünk a makula degenerációval?

Hogy az öregkori makula degeneráció kezelése hatásos legyen, olyan korán kell diagnosztizálni, amennyire csak lehet. A rendszeres szemvizsgálat a kulcsa a retina-változások, és más betegségi tünetek korai észlelésének. Bármilyen változást észlelünk a látásunk minőségében, azonnal vizsgáltassuk meg szemeinket. Az 50 év felettiek számára, akiknek a családjában többször előfordult szembetegség, különösen fontos a rendszeres szemvizsgálat.

© 2018.www.opticumlatasjavito.hu
powered by
online
időpontfoglalás