FB_PIXEL
A leggyakrabban előforduló látásproblémák
2019. 06. 04.

Látásproblémák alakulhatnak ki, hogy ha a fény nem tud a retinára fókuszálni megfelelően, aminek hatására a tárgy képe homályos lesz.

Rövidlátó vagyok – Myopia

A rövidlátók szeme élesen lát közelre viszont rosszul lát távolra. A rövidlátás (mínuszosság) igen gyakori látásprobléma, ami általában kisiskolás korban 8-10 évesen jelentkezik először a megnövekedett közeli írás-olvasás és számítógép használat hatására, folyamatosan változhat. Azok a gyermekek, akik írás közben szinte ráfekszenek a füzetükre, csak azokat a tárgyakat látják élesen, amelyek a szemükhöz közel vannak. Ez azt jelenti, hogy a szem hossztengelye "túl hosszú" a szem törőerejéhez képest, így a kép a retina előtt keletkezik.

Távollátó vagyok - Hypermetropia

A távollátó emberek se közelre se távolra nem látnak élesen, szemlencséjük folyamatosan alkalmazkodik. 
Az erős hypermetropiát általában már korán észreveszik, (3-4 éves korban) sőt gyakran kancsalságot válthat ki. Kisebb hibákra sokszor csak felnőtt korban derül fény. A tárgyak képe csak a retina mögött lesz éles, vagyis a szem hossztengelye "túl rövid" a szem törőerejéhez képest. Ezt okozhatja a rövid szemgolyó, vagy az alacsony törőerejű szemlencse. A távollátás egyszerűen korrigálható, a megfelelő szemüveg, illetve szemüveglencse kiválasztásával.

Cylinderes lencsém van - Asztigmatizmus

Asztigmatizmus, görbületi hiba, ahol torzan, homályosan, kontúr nélkül látjuk a tárgyakat, függetlenül attól, hogy milyen távolságban helyezkednek el a térben. Ennek oka lehet a szaruhártyánk vagy a szemlencsénk egyenetlen alakja. A szemüvegviselők közel 60%-nak van asztigmatizmusa is. Manapság már szemüvegek mellett kontaktlencsével is kiválóan korrigálható. 

Olvasó szemüveget kell viseljek - Presbyopia

A szem alkalmazkodóképessége 40-45 éves kor körül már nem elég ahhoz, hogy közelre nézéskor éles kép kerüljön a retinára (ideghártyára). Presbyopiának (időskori távollátásnak) nevezzük a szem közeli távolságokhoz való alkalmazkodóképességének korral járó csökkenését, amely természetes élettani folyamat, így minden ember életében bekövetkezik.

© 2018.www.opticumlatasjavito.hu
powered by
online
időpontfoglalás