FB_PIXEL
A szemüveg tárolása, védelme – Szemüveg ápolási szabályok
2019. 06. 04.

Végre elkészült a várva várt szemüveg, már meg is szoktuk, viselése kényelmes, a világ kitisztult.

Ahhoz, hogy sokáig tudjuk élvezni szemüvegünk jótékony hatását, meg kell ismernünk néhány alapszabályt a szemüveg kezelésével kapcsolatban. 
A lenti szabályok betartásával nagyon sok kényelmetlenségtől, bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat – a felesleges kiadásokról már nem is beszélve. 

Pontos keretbeállítás

Az újonnan elkészített szemüveget átvételkor a látszerész pontosan felilleszti, beállítja az orrtámasztó tappancsot és a szárat is.
A keretek torzulás, ferdülése miatt amellett, hogy kényelmetlenné válik a szemüveg viselése súlyos szemészeti panaszokat is okozhat. A szem és a lencse távolsága megváltozik, így az ideálistól gyengébb vagy túlságosan erősebb hatást fejt ki a lencse.
Nem érdemes otthon kísérletezni a visszahajlítással, forduljunk optikus szakemberhez, aki ehhez a megfelelő eszközökkel rendelkezik.

A szemüveg tárolása

Használaton kívüli szemüvegeket mindig kemény tokban kell tárolni. – Helytelen tok nélkül ingzsebbe vagy még rosszabb farzsebbe tenni.
Soha ne helyezzük le a lencsével lefelé, mert maradandó mechanikai károsodás éri a lencsét, ami ellen a karcmentesítő réteg sem nyújt védelmet!
Olvasó szemüveget gyakran láncon, a nyakba rögzítve viselnek, ilyenkor vigyázni kell mihez ütődik, mihez ér oda. 

Szemüvegkereteket

A műanyag keret anyaga körülbelül három év alatt kiszárad, elöregszik. Ezen idő után már nem lehet megmunkálni, nem lehet más dioptriaértékű lencsét belecsiszolni. Számolni kell azzal, hogy az elöregedés miatt kieshet a lencse a keretből.
A szemüveget mindig két kézzel kell fel- és levenni, mert az egykezes használat során a keret sarkánál torzulás, károsodás léphet fel, ami rövidíti a keret életidejét.
A szemüvegszárak és fémkeretek esetében a lencsetartó karikák is csavarral rögzülnek. Ezek a csavarok a használat során lazulhatnak, így bizonyos időközönként érdemes utánhúzni. Ha a csavar meglazul, akár a lencsék is kieshetnek, ami nagy bosszúságot okozhat.
Az úgynevezett „damilos” keretek esetén a lencsét egy vékony damil tartja a helyén. A damil a lencse keskeny vágatában fut, a vágat peremének legkisebb sérülése is bizonytalanná teheti a rögzítést.
A fúrt keretnél különösen fontos a kemény szemüvegtokban való tárolás, mert a puha anyagú tokban megfeszülhetnek a csavarok és kitörhetnek.

Szemüveglencse

Tisztításhoz az optikai szaküzletekben kapható speciális tisztító folyadékok és kendők javasoltak. A tisztítókendők anyaga általában műszálas.
Fontos, hogy nem szabad szárazon törölgetni, mert az apró porszemek felsértik a műanyag lencse felszínét. A karcmentesítő réteg a száraz dörzsölés során lekophat és továbbá már nem nyújt védelmet a mechanikai sérülésekkel szemben.
Sürgős helyzetben, amikor valami rákerült a lencsére és nincs kéznél speciális tisztító szer bő csapvízben kis folyékony szappan vagy mosogatószer használható. Fontos, hogy karcmentes legyen a tisztítószer.

© 2018.www.opticumlatasjavito.hu
powered by
online
időpontfoglalás