FB_PIXEL

Gyermekek szemének védelme

Szemrevaló megoldások

Hogyan változik a szemünk és vele együtt látásunk az életkorunkkal?
Látásunk a természet egyik legnagyszerűbb ajándéka. Szemünk születésünktől kezdve a legfontosabb érzékszervünk, a körülöttünk lévő információk többségét ugyan is látásunk segítségével érzékeljük. Szemünk egészségét és látásunk milyenségét a genetikai adottságainkon kívül számos egyéb dolog is meghatározza életünk során. Ahhoz, hogy mindenkor a legjobb formában tudhassuk, a különféle életciklusokban más-más dolgokra kell odafigyelnünk. 

Születésünk pillanatában még átlagosan, kb. +4.00 D (dioptria) hypermetrópiával jövünk a világra, ezért csak fényeket és nagy tárgyakat vagyunk képesek érzékelni.
Alig több mint 2-3 hónapos korunkra már a közeli tárgyakra is képesek vagyunk fókuszálni. 5-6 hónaposan már kezdünk színeket is érzékelni és térben látni.

Ilyen korban még elég ritkák a komolyabb szembetegségek, azonban van néhány szokványos szemprobléma, amire figyelnünk kell.
Már a megszületés után szemorvosnak kell ellenőriznie, hogy nincs-e fejlődési rendellenesség vagy szervi baj.
Gyakori problémát okozhat a fertőzések után kialakuló csecsemőkori kötőhártya gyulladás, vagy az elzáródott könnycsatorna, mely folyamatos váladékozással jár.
Súlyosabb problémát jelent a kancsalság, amit minél előbb diagnosztizálni és kezelni kell, hogy később 6 éves kor után ne alakulhasson ki végleges amblyopia vagy más néven tompalátás.

Mi az amblyopia?
Az amblyopia gyakran a kancsalság (bandzsaság), vagy az egy szemen jelentkező erős látáselégtelenség következménye. Az érintett szem "ellustul" (nem dolgozik olyan jól, mint a másik szem), és elveszíti látásélességét, mivel az agy hozzászokik a másik szem használatához. Az amblyopia visszafordítására a legnagyobb esély, ha azt a lehető legkorábban észreveszik és kezelik.

A kancsalsággal küzdőknek rendszeres szemészeti kezelésekre kell járni, ahol takarással és szemüveg használattal késztetik arra a hibásan működő szemet, hogy újra jól működhessen. A gyermekek látása általában 6 hónapos kortól vizsgálható gyerekszemészeteken, v. speciális baby-szűréseken. Ha nincs semmilyen panasz, akkor legkésőbb Iskolakezdés előtt érdemes újból megvizsgáltatni azt.

Ha a családban magas fokú rövidlátás vagy távollátás ismeretes, illetve előfordult cukorbetegség vagy öröklődő szembetegség, fokozottan ajánlott a szemészeti szakvizsgálat.

Az első néhány év a látás kialakulásában meghatározó időszak, így a szülőkre nagy felelősség hárul gyermekük jövőjének biztosításával. Az időben felismert fénytörési hibák sok esetben jól kezelhetők, így elkerülhető a felnőttkori szemüvegviselés.

A lakosság több mint fele szemüveget visel, így bizonyára sok szülő számára ismerős a szemüveg mindennapi használata. Ha gyermekünket olyan szemüveg viselésére kényszerítjük, melyet nem szívesen hord (túl vastag, nehéz lencsék) vagy nélkülözi a megfelelő komfortot (tükröződésmentesítő réteg), akkor a szemüveg a gyermek számára inkább kényelmetlen, mintsem segítség látásproblémája megoldására. A megfelelő megoldás kiválasztásában kérje a szakembereink segítségét.

 

Szemrevaló megoldások 7–14 éves gyermekek számára

 

Készüljünk fel a jövőre
A gyermekeink szeme iskoláskorban fokozott figyelmet érdemel. A szikrázó napsütés, a sok tanulás és a napjainkban oly népszerű számítógép használat, gátolhatják a szem egészséges fejlődését. Ahogyan mi, gyermekeink is a világról alkotott tapasztalataik 90%-át közvetlenül látás útján szerzik.
Ma az újszülött gyermekek 20%-a látásproblémával jön világra, ami általában nem súlyos és egyszerűen korrigálható. 

Legjobb választás
Amint a látásproblémák nyilvánvalóvá válnak, fontos, hogy amilyen hamar csak lehet kezelve és korrigálva legyen a gyermek szeme, hogy esélye legyen a normális továbbfejlődésre.

  • Az első lépés (a szemvizsgálatot követően) a megfelelő szemüvegkeret kiválasztása. Olyan keretet válasszunk, amely a gyermeknek is tetszik, és amit szívesen hord. A szemüvegkeretnek illeszkednie kell a gyermek arcához - legyen nagyon kényelmes és strapabíró is és fontos, hogy a szemüveg legyen könnyű és tartós, hogy minél könnyebb viseletet biztosítson.
  • A következő lépés (és egyben a legfontosabb) a megfelelő szemüveglencse kiválasztása. Mindenképpen biztosítani kell azt, hogy a gyermek tisztán, élesen lásson. A látást nem szabad torzítani a lencse felületének karcolódásával, vagy a nem kívánatos visszatükröződésekkel, melyek csökkentik a kontraszt-érzékelést, és megakadályozzák a gyermek látásának normális fejlődését.Védelem az UV sugarak ellen!

A gyermekek szeme sokkal érzékenyebb az ultraibolya sugárzásra, mint a felnőtteké. 12 éves kor előtt a szemlencse átereszti az UV sugarakat, melyek ez által közvetlenül a retináig jutnak. A felnőttek esetében a szemlencse, mintegy védőszűrőként megállítja az UV sugarakat. Ezért nagyon fontos, hogy az érzékeny fiatal szemeket 100 UV elleni védelemmel lássuk el.

Okos döntés!
Az Opticum Látásjavító Szemvizsgáló Szalonban pontosan tudjuk, mik a gyermekek igényei és a szülők elvárásai egy strapabíró és jó szemüveggel kapcsolatban.

Speciális szemüveglencséink gyermekeknek!

Ezek a lencsék a tervezésüknek köszönhetően könnyűek, ütésállóak, kevésbé karcolódnak és 100% UV-védelemmel rendelkeznek. A TV nézés vagy számítógépezés során fellépő szemfáradtság csökkentése érdekében a lencsék tükröződésmentesítő réteggel lettek ellátva. Ezek a speciális szemüveglencsék a következő előnyöket nyújtják a gyermekeink számára:

  • Kitűnő látásminőség, biztonság és kényelem
  • A szemeik egészségének védelme: UV-védelemmel és karcmentesítéssel ellátott lencsék, melyre tükröződésmentesítő réteg kérhető
  • A legjobb megoldás gyermekeink számára, bármilyen élethelyzetben


© 2018.www.opticumlatasjavito.hu
powered by
online
időpontfoglalás