FB_PIXEL

Szemrevaló megoldások 60 év felett

A szem
60 éves kor felett a szem gyakran kiszárad, és érzékenyebben reagál a fényre, mint korábban. Ráadásul a zöld- és a szürkehályog, valamint más szembetegségek kialakulásának veszélye is jóval magasabb, mint fiatalabb korban. Annak érdekében, hogy továbbra is megőrizze a szeme egészségét, minden évben végeztessen szemvizsgálatot! 

A látás
Az emberek többségénél ilyen idős korban a látásélesség már stabilizálódott, de ez nem jelenti azt, hogy nem várhatóak bizonyos változások. Sőt, ahogy egyre idősebbek leszünk, egyre nagyobb figyelmet kell fordítanunk a látásunkra és a szemünkre. Ha bármilyen hirtelen változást észlel ezen a téren, ne késlekedjen megbeszélni azt egy képzett szakemberrel. 

 

Szemrevaló megoldások 60 év felett

Olvasó szemüveg
A tárgyak képe, mint amilyen az olvasás, barkácsolás, házimunka, számítógép használat, stb, homályos, nem tiszta. Erre az egyik megoldás az olvasó szemüveg használata. Előnye, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető és nem igényel különösebb megszokást. Hátránya, hogy csak egy adott távolságban kb. (35-40 cm-re) ad éles látást, távolabbra viszont már nem.

Javasoljuk azoknak, akik az egyszerűbb, költséghatékonyabb megoldást keresik vagy tartalék/második szemüvegnek.
Ettől jobb megoldás az Olvasó-munka szemüveglencse választása, mely egy speciális kiterjesztett távolságú 30cm-akár 2m távolságra éles képet adó olvasó lencse.
Előnye, hogy kiterjesztett, széles látómezejének köszönhetően nem csak olvasó távolságra, hanem attól távolabbra, munkatávolságra és éles képet biztosít viselőjének. Hátránya, hogy kizárólag bel térben és ülő munkánál lehet használni.

A következő megoldás a bifokális szemüveg, mely távolra 4 méteren túlra valamint közelre kb.35cm-re nyújt éles látást viselőjének, a lencse alsó részébe integrált olvasó pikkelynek köszönhetően. 
Előnye, hogy egy szemüveggel lehet távolra nézni és olvasni is egyaránt. Hátránya, hogy kevésbé korszerű megoldás. Kívülről látszik a bifokális rész, ami sokakat zavar, Mivel nagy a dioptriaugrás (nem fokozatmentes) ezért hosszabb időt vesz igénybe a megszokása. Külön figyelni kell a lépcsőn való közlekedéskor valamint az ágyban, hanyatt fekve történő használatkor, mert ilyenkor nem nyújt megfelelő megoldást.

A legmodernebb és legfejlettebb megoldás a többfókuszú u.n. progresszív vagy multifokális szemüvegek használata. Ezeket a lencséket kifejezetten a 40 éves kor feletti presbióp szemüvegviselők igényeinek megfelelően tervezzük meg és készítjük el. 
Előnye, hogy praktikus, esztétikus és univerzális megoldást kínál egyben. Egyetlen szemüveggel lehet látni minden távolságban, így nem kell attól tartani, hogy állandóan keresgetnünk kell a szertehagyott szemüvegeinket. Hátránya, hogy bár ez a legfejlettebb megoldás, még is sok esetben megszokást igényelhet a használata. © 2018.www.opticumlatasjavito.hu
powered by
online
időpontfoglalás